Vi hjälper dig med begravningen
Du kan fritt välja kista utifrån dina önskemål, med eller utan dekoration. Om du önskar ett bårtäcke använder vi vanligtvis vår transportkista. Vid en begravning med urna krävs ändå en kista för själva kremeringen.
Vi ordnar allt efter dina önskemål på ett lugnt och omsorgsfullt sätt. Omfattningen av våra tjänster beror på vad du vill vara med och ordna inför ceremonin. Du bestämmer hur mycket hjälp du vill ha i denna svåra stund. Förutom att hjälpa till med begravningen kan vi även assistera vid val av och utformning av en dödsannons. Denna annons används för att informera vänner och släktingar om bortgången samt om detaljer kring ceremonin. Vi kan även bistå med att ta fram ett personligt begravningsprogram, beställa blommor, ordna med solist och andra detaljer. Efter begravningen hjälper vi gärna till med att skapa både tackannonser och tackkort.
Välkommen att kontakta oss för personlig service!
Planering och beställning
I sorg och saknad är det många frågor man ställs inför och många praktiska saker att genomföra. Genom lyhördhet och personlig omtanke i våra uppdrag, strävar vi efter att alla berörda känner sig nöjda och upplever trygghet.
Planering kan Du påbörja genom att botanisera bland våra varor och tjänster. När Du hittat den form som passar dig, så är Du välkommen att göra beställning.
Läs gärna Begavniningen - Ett minne för livet
Fakta om Begravning
Det finns inga fasta regler för var en begravning ska äga rum. Vår erfarenhet är mångsidig, och vi har anordnat begravningar på en mängd olika platser – allt från natursköna utomhusmiljöer och arbetsplatser till sjukhem, Folkets Hus, privata hem, sommarställen och till och med ute i skärgården eller i trädgården. Dessa mer ovanliga val av platser har blivit mycket uppskattade av både våra kunder och deras gäster, som ofta uttryckt att de aldrig trott att en begravning kunde vara så vacker och personlig.
Vi anser att det är de anhöriga och den avlidne som bäst vet vilken plats som passar för den sista högtiden. Varför ska en begravning nödvändigtvis hållas i en kyrka eller annan traditionell lokal, som kanske bara har besökts vid tidigare familjehögtider som dop eller bröllop? Det känns mer naturligt att hålla ceremonin på en plats som den avlidne älskade, en plats som var betydelsefull för honom eller henne. Vår erfarenhet visar att dessa personliga och annorlunda begravningar ger både närhet och en bättre förståelse för döden som en del av livet. Det hjälper också de sörjande att bearbeta sin sorg genom att skapa ett vackert minne.
Vi vill understryka att detta inte utesluter kyrkliga inslag om så önskas. Vår erfarenhet visar att även dessa mer personliga begravningar har lett till en stimulerande och meningsfull samverkan med kyrkliga tjänstemän, och vi ser detta som en positiv utveckling av begravningstraditionerna. Självklart kan det förekomma lokala variationer i de val som görs.
Vanliga frågor om begravningar
Vad är en Begravningsceremoni?
En begravningsceremoni, även kallad begravningsakt, kan uttryckas på olika sätt, men syftar alltid till samma sak – en ceremoni för att ta farväl av den avlidne. Begreppet "begravningsceremoni" används ofta när ceremonin hålls utanför den kyrkliga ramarna, medan termen "begravningsgudstjänst" är den korrekta benämningen när ceremonin genomförs enligt Svenska kyrkans ordning.
En begravningsceremoni består vanligtvis av flera delar som tillsammans skapar en meningsfull stund för de närvarande. Ceremonin kan innehålla musik, sång, tal, minnesord och avskedstagande, men exakt hur den utformas bestäms av de närmaste anhöriga i samråd med den officiant som leder ceremonin.
Begravningsceremonin hålls oftast i ett begravningskapell eller en kyrka, eftersom dessa platser erbjuder tillräckligt med utrymme för kistan samt de blommor och dekorationer som ofta placeras omkring den.
Begravningsceremoni med urna: En växande trend
Begravningar som hålls kring en urna blir allt vanligare, och de kräver inte lika mycket utrymme som traditionella ceremonier med kista. Detta gör att många väljer att hålla ceremonin på en plats som var särskilt betydelsefull för den avlidne, eller på en plats där man tidigare samlats vid trevligare tillfällen, såsom fester eller andra gemensamma minnen. En fördel med att hålla en ceremoni kring en urna är att det finns mer tid för planering jämfört med en traditionell begravning med kista. Enligt lag ska en person som avlidit kremeras inom en månad efter dödsdagen, och askan ska gravsättas inom ett år.
Det är viktigt att komma ihåg att även om detta innebär viss flexibilitet, är det bäst att inte skjuta upp beslutet alltför länge. För vissa kan det vara en god lösning att hålla en mer privat, familjär ceremoni där askan gravsätts vid ett och samma tillfälle, och vid ett senare tillfälle hålla en officiell ceremoni, antingen med eller utan urna.
Vi finns alltid här för att hjälpa dig, oavsett om du planerar en framtida begravning eller har behov av hjälp efter ett nyligen inträffat dödsfall. Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor eller funderingar – vårt mål är att stödja dig genom hela processen.
Hur fungerar en borglig begravning?
En borgerlig begravning är ett alternativ till den religiösa begravningen och innebär en ceremoni utan någon specifik religiös ordning. Det finns inga krav på hur en borgerlig begravning ska genomföras, vilket ger de anhöriga full frihet att själva välja lokal, begravningsförrättare, musik och andra inslag som sång eller tal.
Om Begravningsakten:
Många har tidigare tvekat inför att välja en borgerlig begravning, av rädsla för att den skulle uppfattas som ovanlig eller kontroversiell. Men borgerliga begravningar har blivit allt vanligare och betraktas nu som ett helt accepterat alternativ. Det är ett bra val för dem som inte tillhör ett religiöst samfund eller som inte önskar en ceremoni enligt Svenska kyrkans ordning.
En borgerlig begravning kan vara helt icke-religiös eller innehålla inslag av religiösa riter, beroende på de anhörigas önskemål. Vissa väljer till exempel en frikyrklig begravning som följer en annan ritual än den inom Svenska kyrkan. Enligt svensk lag ska den avlidnes önskemål om jordfästning och gravsättning beaktas "såvitt det är möjligt". Den enda restriktionen är att ingenting får strida mot ceremonins allvar och helgd.
Begravning med officiant:
En officiant är den person som leder begravningen eller minnesstunden. Officianten kan vara en nära vän, släkting eller arbetskamrat till den avlidne – en närstående som känner den avlidne personligen, vilket kan ge ceremonin en mer personlig och betydelsefull prägel. Rollen som officiant innebär inte nödvändigtvis att hålla stora tal; ofta handlar det om att leda ett enklare avsked eller minnesmöte. Om man inte önskar en officiant kan ceremonin även hållas utan, och en borgerlig begravning kan då enbart bestå av musik eller sång.
För de som inte önskar en traditionell begravning med kista eller urna finns det även möjlighet att enbart hålla en minnesstund. Om det är svårt att hitta en talare, men man ändå vill ha talade ord, kan man exempelvis välja att ha någon som läser en dikt eller delar några tänkespråk.
Måste man ha en Begravningsakt?
Det finns inget krav på en begravningsakt. Det har blivit allt mer vanligt att ingen begravningsakt önskas, det kan bero på många olika skäl. Det innebär att den avlidne hämtas på bårhuset, oftast med vår transportkista för att sedan köras till krematoriet utan föregående akt med kista.
Det kallas för direktkremation.
Kan en präst säga några ord trots att det inte är en full ceremoni?
Om den avlidne var medlem i Svenska kyrkan, kan man be om en enkel ceremoni där prästen ger sin välsignelse och överlämnar stoftet i Guds händer med tre symboliska skopor mull.
Är det möjligt att ta ett sista farväl utan att ordna en hel ceremoni?
Ja, vi kan hjälpa till att ordna en privat stund för familjen, med möjlighet att säga ett personligt farväl vid kistan. Detta kan ske både med öppet eller stängt lock, enligt önskemål.
Hur påverkar detta kostnaden?
Oftast är visningslokalen kostnadsfri, och kostnaden för vår representant blir betydligt lägre än för en fullständig ceremoni. Det krävs alltid en kista men vi har kistor i alla prislägen, även transportkista för att går att använda vid ett enklare avsked. Begravningsbyråns kostnader blir i regel avsevärt lägre, och det kan räcka med en annons där det anges att begravningen sker i stillhet eller redan har ägt rum.
Jordbegravning - det traditionella valet
Jordbegravning är det mest naturliga och traditionella sättet att begravas, en metod som människor har använt i tusentals år. Vid en jordbegravning sänks hela kistan ner i jorden, och familj och nära vänner har möjlighet att ta ett sista farväl antingen vid graven eller vid kistan i kapellet eller kyrkan. Den senare varianten har blivit allt vanligare, då många upplever det som svårt att följa kistan till graven och bevittna sänkningen. Generellt har jordbegravningar blivit med sällsynta, det uppgår till omkring 5% av alla begravningar, lokala avvikelser förekommer givetvis.
Begravningsakten följer det ordinarie programmet, och det är upp till beställaren att besluta om avskedet ska ske vid kistan i begravningslokalen, vilket även är vanligt vid kremering, eller om alla, eller endast de som önskar, följer med till graven för ett sista farväl där.
Vid en jordbegravning kan beställaren välja att använda egna bärare, vanligtvis sex personer, eller hyra in ett lokalt bärarlag. Det går också att kombinera alternativet, med några egna bärare och resten från bärarlaget.
Kremationsbegravning – ett populärt val
Kremationsbegravning är idag ett av de vanligaste alternativen, eftersom det ger flexibilitet kring gravsättning av askan. Askan kan placeras i en minneslund, begravas på en särskild plats eller spridas över havet eller naturen. Denna form av begravning kan dock innebära något högre kostnader, eftersom både en kista för ceremonin och en urna för gravsättningen oftast behövs. Väljer man minneslund behövs dock ingen urna eller gravsten.
Vanliga steg i en kremationsbegravning
Begravningsakten följer det ordinarie programmet, och avsked sker vid kistan.
Efter ceremonin förs kistan till krematoriet för kremering.
Askan är sedan redo för gravsättning, vanligtvis inom cirka två veckor.
Olika alternativ för gravsättning av aska
Minneslund:
Vid gravsättning i minneslund får inga närvara. Vanligtvis får anhöriga ett skriftligt besked när gravsättningen skett. På vissa större kyrkogårdar sprids askan direkt, men oftast grävs askorna ner i en gemensam plats inom minneslunden, där ingen vet exakt var askan placerats.
Egen grav:
För en personlig grav kan anhöriga boka en tid för urngravsättning, antingen via begravningsbyrån eller direkt med pastorsexpeditionen. En enkel ceremoni kan hållas vid graven, med präst eller vaktmästare, beroende på familjens önskemål.
Inga regler för var en begravningsceremoni ska hållas
Det finns inga specifika krav på var en begravningsceremoni måste äga rum. Utifrån vår erfarenhet har vi haft ceremonier på en mängd olika platser: i naturen, på arbetsplatser, i vårdhem, Folkets Hus, hemmet, på sommarställen, i skärgården och i trädgårdar. Att välja en plats med personlig betydelse har varit mycket uppskattat, och många gäster har uttryckt glädje över att ceremonin kunde hållas i en sådan vacker och meningsfull miljö.
Ni väljer plats för begravningen
Det är de anhöriga och den avlidnes önskan som bör få bestämma var den sista högtiden ska ske. En begravningsceremoni i en kyrka är kanske inte alltid det mest passande om den avlidne sällan besökte kyrkan under sitt liv. Att istället hålla ceremonin på en plats som varit betydelsefull för personen kan skapa en närmare och mer personlig upplevelse. Detta kan också hjälpa anhöriga att bearbeta sin sorg på ett meningsfullt sätt och skapa ett vackert minne att bära med sig.
Att välja en annan plats än kyrkan behöver inte utesluta religiösa inslag. Vi har positiva erfarenheter av sådana ceremonier där det kyrkliga inslaget integrerats på ett naturligt sätt. Lokala regler kan dock förekomma och bör beaktas vid val av plats.
Tillstånd för att sprida aska utanför begravningsplatsen
Om du önskar sprida aska över havet eller på annan plats än en begravningsplats, krävs tillstånd från länsstyrelsen i det aktuella länet där spridningen ska ske. Tillstånd kan endast beviljas när en person har avlidit, vilket innebär att man inte kan ansöka om detta i förväg.
För ärenden som gäller Stockholms, Uppsala, Södermanlands, Västmanlands och Gotlands län, är det Länsstyrelsen i Stockholms län som hanterar ansökningarna.
Enheten för tillstånd:
Eller på Länstyrelsens hemsida >>
Från traditionell vaka till modern visning vid bisättning
Historiskt sett var det vanligt att den avlidne låg i kistan med öppet lock i hemmet, och vänner kunde då komma för ett personligt farväl inför begravningen. Idag sker dödsfall oftast på institutioner, och den avlidne förs vanligtvis till bårhuset innan begravningsbyrån tar hand om bisättningen.
Visning sker nu oftast i samband med bisättningen eller vid ett annat lämpligt tillfälle och är för många en betydelsefull stund i sorgens bearbetning. Vanligen sker visningen i kretsen av närmaste familjen.
Vi rekommenderar att visningen sker så snart som möjligt efter dödsfallet för att minimera förändringar i den avlidnes utseende. Om vi bedömer att utseendeförändringen kan vara svår för anhöriga att hantera, informerar vi om detta innan kistan öppnas – men valet är alltid ditt.