LIVSARKIVET

 

I Livsarkivet för du in dina önskemål för den dagen Du avlider.

Vi rekommenderar att Du gör detta digitalt via vår hemsida, eller på livsarkivet.se.

Du kan då med BankID logga in och göra ändringar under livets gång, allt beroende på hur din livssituation ter sig.        

Bra är att informera dina anhöriga om att Du har ett eget Livsarkiv då det väl är ifyllt.

 

Några av de viktigast punkterna är…

 

Vill Du ha en begravningsceremoni, eller inte?

 

Är Du kyrkotillhörig och din begravning ska ske enl. svenska kyrkans ordning krävs det att Du i livet är tillhörig svenska kyrkan. Alltså betalar kyrkoskatt. Då genomförs begravningen mer traditionsenligt i kyrkan med präst.

Om så ej är fallet blir det en borgerlig förrättning i annan lokal/ på annan plats än i kyrkan med en borgerlig förrättare.

Alla har rätt att komma i jorden, så kyrkotillhörigheten är inte avgörande för det. Möjlighet till mer personlig utformning av din begravning fungerar alldeles utmärkt.

 

Vill Du kremeras eller inte?

 

Om ingen kremering sker är det tal om en jordbegravning. Då kremering är aktuellt innebär det att askan efter dig gravsätts. Sker kremering först kan gravsättning ske som en del i begravningsceremonin (beroende på val av gravskick).  Annars sker gravsättning av askan vid ett senare tillfälle.

 

Vilket gravskick väljer Du?

 

Det finns olika gravskick att välja mellan, men alla gravskick finns inte på alla kyrkogårdar! Ta reda på de olika gravskick som finns på ”din kyrkogård” för ditt val.

Alla gravsättningar, utom vid jordbegravning då kistan sänks ner, kräver kremering för gravsättning. Alla gravskick, utom minneslunden, medger närvaro av anhöriga då askan sätts ner. Beroende på valt gravskick görs sedan val av kista, vilket alltid krävs för transport och kremering. Och ev. en urna. Dessa sista val är bra att lämna till anhöriga, då sortiment och pris är föränderligt.